Opknapbeurt Ursuskerk Termunten

Opknapbeurt Ursuskerk Termunten B&B De Pastorie Termunten

De eeuwenoude kerk Ursuskerk in Termunten krijgt een opknapbeurt van drie ton. Het stuc- en schilderwerk wordt aangepakt en de uit de jaren vijftig van de vorige eeuw stammende banken worden verwijderd.
Opdrachtgever is de Stichting Oude Groninger Kerken die het kerkje sinds drie jaar in bezit heeft. Volgens Christiaan Velvis, bouwkundige van de stichting, is het exterieur van de kerk nog in goede staat maar is het binnenwerk dringend aan restauratie toe.

Stucwerk
"Het stucwerk komt naar beneden. Om nieuwe aan te brengen, onderzoeken we eerst het stucwerk dat nog aanwezig is en de conditie van de muren."

De Stichting Exploitatie Kerk Termunten is de huurder van het voormalige godshuis. Deze stichting organiseert allerlei culturele activiteiten in de kerk. Om daar letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor te krijgen, gaan de banken weg. Gelijktijdig wordt ook de focus meer op het oosten gelegd zoals dat in de oorspronkelijk katholieke kerk het geval was. In de meeste oude kerken is na de reformatie deze nadruk op het oosten verdwenen, maar in de Ursuskerk is dat nog heel lang ongewijzigd gebleven.

13e eeuw
De Ursuskerk is een voormalige kruiskerk waarvan alleen het koor is blijven staan. De zijbeuken zijn in de loop van de tijd verdwenen.

"Tufsteen in de muren vertelt dat hier een nog veel oudere kerk heeft gestaan", legt Christiaan Velvis uit.

De kosten van de restauratie van de dertiende-eeuwse kerk wordt voor 60 procent gefinancierd door subsidie van de provincie. Voor het resterende bedrag worden fondsen aangeschreven.

Evenementen
Velvis hoopt dat restauratie eind dit jaar kan beginnen. Het werk zal zo’n driekwart jaar in beslag nemen. In die tijd kunnen er geen activiteiten plaatsvinden. "Deze vinden voornamelijk ’s zomers plaats en we hopen door het grootste deel van de restauratie ’s winters te uit te voeren de culturele evenementen zo weinig mogelijk in de weg te zitten."

Bron: Dagblad van het Noorden

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blogpagina.

winterstop

9 december 2020 - Winterstop. Wij houden een winterstop t/m 2 april 2021. Vanaf zaterdag 3 april 2021 is de B&B weer geopend. Uiteraard nemen wij ook dan alle veiligheidsvoorschriften in acht met betrekking tot de corona maatregelen. Voor reserveringen (of vragen) kunt u gewoon gebruik blijven maken van het contactformulier hier op de website of stuur een mail info@bnbtermunten.nl . Telefonisch zijn wij tijdens de winterstop moeilijk te bereiken. Wij hebben inmiddels ... lees verder »

Zeehonden Kijkwand - B&B De Pastorie Termunten

Zeehonden Kijkwand

27 mei 2020 - Zeehonden kijken bij de Punt van Reide Let op: vanwege de coronamaatregelen wordt de zeehondenkijkwand in 2020 niet opgebouwd. Van het voorjaar tot het najaar staat ... lees verder »

Contact via Whatsapp